NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet

Műszereink

PM695 infra kamera


A PM695 infra kamera valós idejű termogrammok, hőképek készítésére alkalmas berendezés. A kamera hőmérséklet mérési tartománya –20 – 500 °C, érzékenysége 0,08 °C, 30 °C –nál. Valós idejű mozgó képi megjelenítés, valamint a hőfelvételek tárolása is lehetséges.
Az MGI a 80-as évek óta foglalkozik thermográfiával. A kezdeti időkben a kor színvonalának megfelelő AGA 782 SW típusú valós idejű infravörös képalkotó rendszerrel dolgoztunk. A készülékhez már digitális képfeldolgozó rendszer kapcsolódott (DISP) amellyel a legtöbb termikus mérési probléma megoldható volt. A készülékbe Indium antimonid infra detektor van beépítve folyékony nitrogén hűtéssel, spektrális érzékenységi tartománya 3,5-5,6 μm. Hőmérsékletmérési tartománya –20 – 750 °C. Érzékenysége 0,1 °C, 30 °C –nál. A készülék a mai napig működőképes.

2001-től a mérőeszköz parkunk a ThermaCAM PM695 típusú szintén valós idejű thermo kamerával bővült. A készülék beépített 24°-os lencsével rendelkezik, de csatlakoztatható egy nagylátószögű (40°) és egy teleobjektív (12°) is. A már külső hűtést nem igénylő 320x240 felbontású FPA mikrobolometrikus infra érzékelő mellet beépítésre került egy a vizsgált tárgyról fényképfelvétel készítésére alkalmas színes digitális kamera is. A készülék spektrális érzékenységi tartománya 7,5-13 μm hőmérséklet mérési tartománya –20 – 500 °C, érzékenysége 0,08 °C, 30 °C –nál. A képtárolás memória kártyára történik. A termikus adatok feldolgozása a ThermaCAM Reporter 2000 szoftverrel történhet, de lehetőség van más statisztikai elemző szoftver alkalmazására is.
A thermo kamerák alkalmazási területei:

· Műszaki diagnosztika (elektromos hálózatok, épületek, hűtő- fűtőhálózatok, mechanikai mozgó alkatrészek, vegyipari reaktorok, csőhálózatok, mezőgazdasági szárítók tárolók);
· Állat és humán gyógyászat;
· Technológiai folyamatok közbeni minőség-ellenőrzés;
· Kutatás, fejlesztés.
A műszer felelőse: Kovács László

AGA 782SW thermo kamera rendszer
Honlapkészítés: Gigahertz Hungary Kft.