NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet

Műszereink

Digitális képfeldolgozó rendszer


Foculus FO-531C típusú kamera
A 2005. évben az FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézetben jelentős műszerfejlesztés történt a digitális képfeldolgozás területén. Beszerzésre került egy képfeldolgozó rendszer, mely az alábbi főbb elemekből áll: 1. Foculus FO-531 digitális kamera; 2. Tápegység a kamerához; 3. Kameratartóval, felső és alsó megvilágítással szerelt állvány; 4. C-menetes CCD kamera feltét WILD M7A sztereo mikroszkóphoz; 5. Képfeldolgozó szoftver (A digitális képek feldolgozásához a National Instruments LabView fejlesztőrendszerét használjuk, az NI Vision Development Toolkit és az NI-IMAQ 1394 opcióval.)
1. Foculus FO-531 digitális kamera
A digitális kamera műszaki adatai:
Image sensor: 1/1.8\" IT CCD ICX274AQ
Active Pixel: 2,010,000 pixel, 1628 (H) x 1236 (V) UXGA
Data Path: 8bit or 12bit Raw RGB
Pixel Size: 4.40 (H) x 4.40 (V) µm
Chip size: 8.50 (H) x 6.80 (V) mm
Scanning System: Progressive Scan
Frame Rate: 10 / 5 / 2.5 / 1.25 (fps)
Synchronization: Internal
Digital Interface: IEEE1394a
Software Interface: Acc. IIDC v. 1.3
Gain Control: 0-25 dB
Gamma: 1.0
S/N Ratio: 56 dB or better
Power Supply/Consumption: 8-30 VDC via IEEE1394 Cable, approx. 260 mA
Transfer rate: 400Mbps
Trigger mode: External Trigger
Shutter Speed: 1 µsec ~ 65 sec
Gain Adjustment: +/- 6dB
Lens Mount: C-Mount
External Dimensions/Weight: 64 (W) x 64 (H) x 60 (D) mm / approx. 300g

2. Tápegység a kamerához
A hordozható számítógépek FireWire interface-ei (IEEE-1394) sajnos nem minden esetben biztosítják a kamera működéséhez szükséges tápfeszültséget, ezért erre a feladatra egy független tápegységet használunk, amely a beépített akkumulátora segítségével hosszú idejű méréseket is lehetővé tesz.

3. Kameratartóval, felső és alsó megvilágítással szerelt állvány
A képfeldolgozásnál a jó eredményekhez a jó minőségű kamera mellett jó minőségű objektívek, valamint jó megvilágítás is szükséges. Ennek figyelembe vételével készíttettünk el egy kameratartóval felszerelt, robosztus kivitelű asztali állványt, melynek homogén átvilágítóasztal mérete A3+. Az állvány állítható oldalsó lámpákkal (kétoldalon), valamint finomállítási lehetőséggel rendelkezik, a kameratartó maximális magassága kb. 1200mm. Az összes fényforrás nagyfrekvenciás, 5000K színhőmérsékletű fénycső (elkerülvén a káros interferálást a CCD kamera expozíciójával). Az állványt az Optika Mérnökiroda tervezte és készítette el

4. C-menetes CCD kamera feltét WILD M7A sztereo mikroszkóphoz
Az Intézetben használt WILD gyártmányú M7A sztereo mikroszkóphoz feltétet készíttettünk, ezáltal a mikroszkóppal vizsgált tárgyakról digitális képek is készíthetők. A legfőbb követelmény volt a mikroszkóp eredeti funkcióinak megtartása és az egyszerű áttérés egyik üzemmódról a másikra. A feltétet az Optika Mérnökiroda tervezte és készítette el. A mikroszkóp átalakítása digitális üzemmódra rendkívül egyszerű, le kell venni egy csavar oldásával a sztereo feltétet és helyére kell tenni a kamera feltétet.
Két megoldás is készült.

5. Képfeldolgozó szoftver
A digitális képek feldolgozásához a National Instruments LabView fejlesztőrendszerét használjuk, az NI Vision Development Toolkit és az NI-IMAQ 1394 opcióval.
A fejlesztői környezet rendkívül rugalmasan biztosítja a felhasználó számára képfeldolgozás során használt alapvető eljárásokat.
Íme két egyszerű alkalmazás, mely a Vision Assistant segédprogrammal készítettünk

5.1. Az ezermagtömeg meghatározása mákszemeknél
Ezermagtömeg a definíció alapján a minta átlagát képviselő 1000 db ép mag g-ban kifejezett tömege. Az eredmény megadható a mérés időpontjában megállapított tényleges víztartalomra vonatkoztatva. Jele: mG. Mértékegysége: g/1000db. A mérést az MSZ-6367/4-75 szabvány alapján végeztük.

5.2. Sárgarépa hosszméreteinek és a vetületi felületének meghatározása
A műszer felelőse: Deákvári József


A tárgy alsó és felső megvilágítása

A WILD M7A sztereo mikroszkóp

Mikroszkóp feltét

A mikroszkópra szerelt digitális kamera képe a számítógépen

A sárgarépa digitális képe
Honlapkészítés: Gigahertz Hungary Kft.